Ciglena kuća kompleksa Benčić preoblikovat će se u Dječju kuću!

U njoj će, uz ostalo, biti i višenamjenska dvorana s projekcijskim platnom i pozornicom, radioničke prostorije, filmski i glazbeni studio te dječja knjižnica ''Stribor''.

  • Kultura
  • Objavljeno 31.01.2019
  • Piše: Antonela Verković

Grad Rijeka i građevinska tvrtka ING-GRAD iz Zagreba potpisali su u četvrtak ugovor o radovima na preoblikovanju Ciglene kuće kompleksa Benčić u Dječju kuću, prvu tog tipa u Hrvatskoj, u kojoj će, uz ostalo biti višenamjenska dvorana s projekcijskim platnom i pozornicom, radioničke prostorije, filmski i glazbeni studio te dječja knjižnica “Stribor”.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i član uprave tvrtke ING-GRAD Srđan Jončić.

Kako je istaknuo Obersnel, ovo je četvrti projekt u nizu uređenja infrastrukture u sklopu priprema za Europsku prijestolnicu kulture 2020., nakon Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, RiHuba te uređenja Palače Šećerane za novo sjedište Muzeja grada Rijeke. Projekt Dječje kuće promatramo s posebnim simpatijama zato što je u potpunosti namijenjen djeci te zato što će sve što se tamo bude događalo biti zalog buduće riječke kulture, rekao je gradonačelnik.

U Dječjoj kući primarno će djelovati tri riječke ustanove u kulturi, MMSU, Art-kino i Gradska knjižnica Rijeka, ali će tamo programe razvijati i sve druge ustanove te zainteresirane udruge ili skupine građana, kazao je. “Vrijednost Dječje kuće je u tome što će djeci pomoći u izgradnji stavova i pronalasku vlastitih talenata. Ona će biti simbol zajedništva svih koji su uključeni u njezino djelovanje”, istaknuo je. Obersnel je najavio početak radova kad se odabere nadzorno tijelo, jer je u tijeku žalbeni postupak na provedeni natječaj, a završetak se planira za sredinu 2020. godine.

Srđan Jončić rekao je da su odabrani na natječaju s najpovoljnijom ponudom od 33,4 milijuna kuna. Tvrtka ove godine slavi 30 godina postojanja, a dosad je radila na uređenju palače Moise u Cresu, rekonstrukciji Arheološkog muzeja u Puli, Salezijanskoj gimnaziji u Rijeci, na sanaciji pulske Arene i drugo, rekao je.

Kristian Benić iz Gradske knjižnice obratio se u ime svih ustanova u kulturi čiji su ravnatelji bili na potpisivanju, navodeći da ustanove ovime konačno izlaze iz okrilja 19-stoljetnih građevina u kojima su radili, a istovremeno Ciglena kuća postaje vrlo suvremen objekt sa svom potrebnom infrastrukturom. Ustanove već sada, putem niza aktivnosti i festivala, rade na programima kakvi će se odvijati u Dječjoj kući, rekao je.

Na četiri etaže građevine će se urediti ulazni “dnevni boravak”, višenamjenska dvorana sa 110 sjedećih mjesta, velikim projekcijskim platnom i malom pozornicom, radioničke prostorije s računalima, filmski i glazbeni studio, prostor dječje knjižnice “Stribor” i druga brojna mjesta za druženje i rad djece.

Uređenja Dječje kuće sufinancira se putem projekta “Revitalizacija kompleksa Benčić – cigleni i T-objekt” za koji je iz europskih fondova odobreno bespovratnih 68,2 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekta je 162,1 milijun kuna.

FOTO: HINA/ Miljenko KLEPAC/ ik

Tagovi: dječja kuća, ing-grad, kompleks benčić, vojko obersnel,