Grad Rijeka nastavlja s financiranjem projekata zdravstva

Spašavanje bolnice Lopača

Nastavljajući višegodišnju uspješnu suradnju s nizom ustanova, Grad Rijeka će za projekte i programe u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi iznad državnog standarda u 2019. godini izdvojiti 2,4 milijuna kuna, piše Grad Rijeka.

S ciljem unapređenja kvalitete života građana, sufinanciranje će se nastaviti i u 2019. godini, pa će tako građanima i nadalje biti dostupni programi kao što su preventivni program “Trening životnih vještina”, programi zdravstvene zaštite poput mobilnih timova palijativne zaštite ili smještaja u hospicij te programi socijalne skrbi, od kojih je jedan od najvažnijih. zasigurno pomoć u kući. Neki od ovih programa provode se više desetljeća, poput Savjetovališta za prehranu dojenčadi, u sklopu kojeg se podmiruju i troškovi zamjenskog mlijeka za dojenčad.

Pored ovih programa i projekata, Grad Rijeka će putem javnog natječaja, koji još uvijek traje, nastaviti višegodišnju praksu sufinanciranja programa i projekata u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi koje provode udruge te vjerske zajednice.

Za rad riječkog Crvenog križa osigurano 2,5 milijuna kuna

Čak 2,5 milijuna kuna Grad Rijeka osigurao je za rad Gradskog društva Crvenog križa Rijeka, od čega 2,2 milijuna kuna otpada na financiranje pučke kuhinje. Očekuje se da će broj korisnika biti na razini prethodne godine, odnosno da će se dnevno kuhati oko 420 obroka za članove 300 riječkih obitelji.

Ostatak sredstava namijenjen je drugim djelatnostima riječkog Crvenog križa, od programa za djecu ii mlade, preko organizacije dobrovoljnog darivanja krvi do organizacije zdravstveno-edukativnih predavanja.

Također, Grad Rijeka će i u 2019. godini financirati dežurstvo pedijatra u dežurnoj ambulanti u Cambierijevoj ulici u jutarnjim satima subotom, za što će se iz proračuna izdvojiti 30 tisuća kuna. U protekle četiri godine za ovu je namjenu utrošeno više od 100 tisuća kuna.

Socijalno ugroženim građanima i u ovoj godini bit će pokriveni troškovi stanovanja – u potpunosti troškovi toplinske energije koju isporučuje Energo te dio troškova mjesečne potrošnje električne energije koju isporučuje neka od tvrtki.

Bolnica Lopača ostala bez decentraliziranih sredstava

Govoreći o dostupnoj zdravstvenoj zaštiti u Rijeci, gradonačelnik Vojko Obersnel je istaknuo višegodišnji problem koji Grad Rijeka ima kao osnivač Psihijatrijske bolnice Lopača. Kako 90-ih godina ne bi došlo do gašenja ustanove Grad Rijeka odlučio je postati osnivač bolnice.

2001. godine Grad Rijeka postao je jedina jedinica lokalne samouprave koja je osnivač neke bolnice. Problem je što u u državnom proračunu nisu predviđena dodatna sredstva za psihijatrijske bolnice.

“Po sto i prvi put je Psihijatrijska bolnica Lopača izvisila i opet ovisi isključivo o sufinanciranju Grada Rijeke. O tome smo obavijestili ministra zdravstva Kujundžića i primorsko-goranskog župana Komadinu, tražeći da se nađe način da se za Lopaču osiguraju decentralizirana sredstva”, kazao je gradonačelnik Obersnel.

(Grad Rijeka)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: bolnica, crveni križ, grad rijeka, Lopača,