Grad Rijeka pristupa Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju?

S ciljem unapređenja kvalitete života građana, sufinanciranje će se nastaviti i u 2019. godini

Nastavljajući višegodišnju uspješnu suradnju s nizom ustanova, Grad Rijeka će za projekte i programe u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi iznad državnog standarda u 2019. godini izdvojiti 2,4 milijuna kuna, piše Grad Rijeka, a o čemu smo već ranije pisali ovdje.

S ciljem unapređenja kvalitete života građana, sufinanciranje će se nastaviti i u 2019. godini. Neki od sufinanciranih programa provode se više desetljeća, poput Savjetovališta za prehranu dojenčadi, u sklopu kojeg se podmiruju i troškovi zamjenskog mlijeka za dojenčad.

Pored ovih programa i projekata, Grad Rijeka će putem javnog natječaja, koji još uvijek traje, nastaviti višegodišnju praksu sufinanciranja programa i projekata u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi.

Prijedlog izmjena Odluke o komunalnoj naknadi upućen Gradskom vijeću

Gradskom vijeću upućen je prijedlog izmjena Odluke o komunalnoj naknadi. Kako je kazala pročelnica Odjela za komunalni sustav Irena Miličević, prijedlozi obuhvata zona temelje na prijedlogu izmjena Odluke o komunalnoj naknadi, koji se pred gradskim vijećnicima našao u ožujku ove godine. Tijekom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću pristigla je samo jedna primjedba, koja je djelomično prihvaćena.

Odluka o vrijednosti boda komunalne naknade usvojena je na sjednici Gradskog vijeća krajem studenog protekle godine, a pročelnica Miličević je istaknula kako izmjene Odluke o komunalnoj naknadi, u ovom ili nekom drugom obliku, moraju biti donesene kako bi se do kraja ožujka moglo izdati preko 74 tisuće novih rješenja o komunalnoj naknadi.

Zbog izmjena Zakona o komunalnom gospodarstvu trebalo je izmijeniti i Odluku o grobljima. No, pred vijećnicima će se naći odluka koja je izmijenjena tek u formalnom obliku, dok su uvjeti pokopa te svi ostale odredbe ostale iste kao i do sada.

Pristupanje Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju

Gradskom vijeću upućen je prijedlog o pristupanju Grada Rijeke Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju, pokrenutom od strane Europske komisije. Nakon pristupanja Sporazumu potrebno je izraditi Akcijski plan za održivu energiju i borbu protiv klimatskih promjena, koji predstavlja ključni dokument s mjerama ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama. One će se provesti radi postizanja ciljeva, zajedno s vremenskim okvirima i dodijeljenim odgovornostima, Akcijskog plana energetski održivog razvitka Grada Rijeke koji je usvojen 2010. godine.

Također, radi podizanja standarda sustavnog gospodarenja energijom Grad Rijeka putem europskog projekta Compete4SECAP planira uvesti međunarodnu normu HRN EN ISO 50001:2011. Ta norma će obuhvati upravne zgrade Grada Rijeke na adresama Korzo 16 i Titov trg 3. To su dvije najveće zgrade uprave i po površini objekta i broju korisnika te potrošnji energenata, te također jedine su od gradskih objekata spojene na sustav daljinskog očitanja potrošnje energije.

(Grad Rijeka)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: grad rijeka, komunalna naknada, rijeka, Sporazum,