Jandroković: Nadam se da će Vlada i Debeljak pronaći rješenje za spas Uljanika i 3. maja

Za hrvatska brodogradilišta postoji veliki interes

  • Politika
  • Objavljeno 08.02.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izrazio je nadu da će u pregovorima Vlada i DIV Tomislava Debeljaka s partnerima uspjeti pronaći rješenje koje će spasiti i osigurati dugoročnu održivost brodogradilišta Uljanik i 3. maj i konkurentnost na međunarodnom tržištu, o čemu smo pisali ranije.

“Vlada i resorno ministarstvo uložili su velike napore da se taj proces povede u pozitivnom smjeru. Na žalost, brodogradilišta već više desetljeća generiraju ogromne gubitke. Riječ je o desetcima milijardi koje su otišle na subvencije, ali to se na kraju nije pokazalo dobrim. Sada se javio Debeljakov DIV, zajedno s Fincantierijem kao partnerom u pokušaju izlaska iz krize Uljanika i 3. maja”, izjavio je Jandroković novinarima.

Razumljivo da Debeljak ne želi rješavati ranije dugove

Svi bismo voljeli da se nađe rješenje koje će osigurati dugoročnu održivost brodogradilišta, konkurentnost na međunarodnom tržištu, da više ne generira gubitke i da, osim jamstava koje je država preuzela u prošlom razdoblju, više nema nikakvog troška za naše porezne obveznike, poručio je Jandroković.

“On ne može odgovarati za ono što se događalo ranije. Država je dala jamstva, iza njih stoji i mora ih pokriti, a kakav će biti konačni aranžman riješit će se kroz pregovore. Normalno je da Debeljak i partneri daju svoja privatna sredstva i vodit će računa o svakoj kuni, što je logičan zahtjev s njegove strane, ali će i država štititi svoj interes“, kazao je Jandroković.

Očito je da za hrvatska brodogradilišta postoji interes jer se javilo više zainteresiranih kompanija koje vide perspektivu u njima, što smo pisali ranije danas. Dakle, postoji razlog za optimizam i nadam se da su ta očekivanja realna, vjeruje Jandroković.

Istaknuo je kako nije realno da porezni obvezni obveznici plate trošak restrukturiranja od deset milijardi kuna. “Porezni obveznici su kroz jamstva koje je država izdavala u proteklih više od 20 godina već preuzeli značajne obaveze. Kakav će biti konačni ishod pregovora, ostavimo resornom ministru, upravama brodogradilišta i potencijalnim strateškim partnerima”, dodao je.

Rasprava o SDP-ovoj interpelaciji u četvrtak

Jandroković je najavio da će se o SDP-ovoj interpelaciji o neuspjeloj kupovini borbenih zrakoplova raspravljati u četvrtak poslije podne.  “Rasprava o interpelaciji pokazat će prave činjenice i da je Hrvatska sa svoje strane učinila sve kako bi po najpovoljnijoj mogućoj cijeni dobila najbolji proizvod”, rekao je.

Posao je propao jer SAD nisu dali Izraelu da proda avione u takvoj formi, Izrael je preuzeo obavezu da ishodi dozvolu za prodaju, nije je uspio dobiti i transakcija nije realizirana. Hrvatske porezne obveznike, ističe, to nije ništa koštalo. “500 milijuna dolara za vrhunsku tehnologiju. Sada idemo prema novom natječaju”, kaže Jandroković.

Grabar-Kitarović će obraniti svoj mandat

Osvrnuo se i na rejting predsjednice Kolinde Grabar- Kitarović, rekavši da uvjerljivo vodi u anketama te je siguran da će pobijediti na izborima. “Obranit će svoj mandat bez obzira na to tko će joj biti protukandidat”, prognozirao je.

Govoreći o novom Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, koji je još uvijek u Vladinoj proceduri, ustvrdio je kako će se njime zaista spriječiti ljude koji sudjeluju u političkom životu da svoju javnu funkciju koriste za privatne interese.

Jandroković je najavio da će se idući tjedan u Saboru, uz SDP-ovu interpelaciju, raspravljati o referendumskim inicijativama i Zakonu o Ini.

 

(Hina)

foto: Hina (Denis CERIĆ /dc)

Tagovi: 3. Maj, brodogradilište, DIV, Gordan Jandroković, Tomislav Debeljak, uljanik,