Kroz program “Učionice” prošlo više od 700 građana

Domaći i inozemni stručnjaci putem seminara, radionica, treninga te edukacijskih programa prenosili svoja znanja i iskustva

  • Kultura
  • Objavljeno 09.02.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

Kroz 50-tak aktivnosti iz programa Učionica, koji je dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, prošlo je do sada više od 700 građana, koji su stekli znanja i vještine iz tema vezanih uz kulturu i kulturnu politiku, izvijestili su u subotu iz Rijeka 2020.

Polaznicima su u ovom pretprogramu EPK 2020 putem seminara, radionica, treninga te edukacijskih programa domaći i inozemni stručnjaci prenosili svoja znanja i iskustva, a o čemu smo pisali ranije.

Voditelji programa Učionice, Tanja Kalčić i Nenad Antolović, pri podjeli diploma polaznicima programa u petak, najavili su da se edukacija nastavlja i u ovoj godini, izdvojivši trodnevnu konferenciju “Brendiranje u kulturi”, krajem veljače u Rijeci, ljetni seminar “Trendovi u stvaranju dječjih programa” i edukativni program koji će prethoditi konferenciji “Kulturna diplomacija”.

U sklopu Učionice do sad je objavljeno šest edukativnih skripti

U 2019. godini pokrenut će se i novi edukativni programi, među kojima i onaj o važnosti ‘društveno odgovorne kulture i umjetnosti’ te drugi o menadžmentu volontera.

U sklopu Učionice do sad je objavljeno šest edukativnih skripti s održanih seminara, koje će biti dio virtualne biblioteke u izradi, kao nasljeđe projekta EPK.

U dosadašnjem radu Učionice ističu se stalni edukativni programi, “Aplause please”, namijenjen djelatnicima u kulturi, kako bi bolje razumjeli publiku i poboljšali  suradnju raznih kulturnih organizacija, te “Razvoj organizacija” proveden u suradnji s udrugom SMART, a tiče se stjecanja znanja pisanja projekata za prijave na EU fondove, prikupljanja financijskih sredstava za realizaciju i vođenje projekata.

Nadalje, tu je program “Produkcija u kulturi”, koji je omogućio i nezaposlenim osobama stjecanje vještina i kompetencija za bolje pozicioniranje na tržištu rada i ulazak u svijet poduzetništva. Program je dodatno financiran iz Europskog socijalnog fonda, a obuhvaća praktična učenja iz područja organizacije kulturnih događanja.

U edukativnom programu Rijeka 2020 je i “Tehnička produkcija kulturnih i umjetničkih događanja”, za stjecanje znanja u području tehničke produkcije događaja, poput postavljanja izložbi i scenografije, scenske rasvjete, spajanja sustava ozvučenja i iz osnova video sustava.

Namjera programa Učionice je da se u Rijeci po njihovu završetku poveća broj i kvaliteta stručnjaka u kulturnoj produkciji i organizaciji događaja, što je važno i za razdoblje nakon 2020. godine.

Među manjim seminarima Učionice u 2018. bili su trodnevni seminar “Angažirane umjetničke prakse/Uključivanje zajednice”, seminar “Business2Culture” gdje su polaznici učili stvarati partnerske odnose s poslovnim sektorom i umijeće javnog nastupa i pregovaranja, te seminar “Organizacija kulturnih događanja” na kojem su se upoznavali s područjem managementa u kulturi.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: radionice, Rijeka 2020, seminari, Učionica,