Mjuzikl “Sunset Boulevard” izvest će se prvi put u Hrvatskoj

U riječkome HNK premijera mjuzikla Andrewa Lloyda Webbera

  • Kultura
  • Objavljeno 06.02.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

Mjuzikl Andrewa Lloyda Webbera “Sunset Boulevard” premijerno će se u režiji Renate Carole Gatice i pod dirigiranjem Igora Vlajnića izvesti u HNK Ivana pl. Zajca 8. veljače. To je ujedno prva izvedba ovog mjuzikla u Hrvatskoj, najavljeno je u srijedu u ovom kazalištu.

U glavnoj ulozi Norme Desmond u premijernoj izvedbi nastupit će Olivera Baljak, a u ulozi Joea Gillisa Damir Kedžo. U ostalim ulogama su Leonora Surian Popov, Bruno Nacinovich, Nikola Nedić, Aleksandar Cvjetković i drugi. Na sceni će biti i članovi riječkoga Baleta, zbora Opere te je ukupno izvođača oko 150.

Intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević kazao je da su se odlučili postaviti mjuzikl ponukani željama gledatelja. Odabrali smo svjetski naslov koji se dokazao na najvažnijim svjetskim scenama, od West Enda do Broadwaya, kazao je.

Smijeh, suze i ubojstvo, veliki raspon emocija

Dirigent Igor Vlajnić ujedno je odabrao ovaj naslov i predložio ga za izvedbu, preveo je i prepjevao tekst na hrvatski jezik. Ocijenio je da je ovo vrlo kvalitetan mjuzikl. Naša ideja pri postavljanju bila je maksimalno iskoristiti vlastite snage, pokazati da Rijeka ima mogućnosti izvesti ovako veliko djelo, kazao je. Redateljica Renata Carola Gatica ustvrdila je da je ovaj mjuzikl visokog dramskog naboja te je važna psihološka razrada likova i njihovi odnosi. Tu su smijeh, suze i ubojstvo, veliki raspon emocija, a to je ono o čemu svaki redatelj može sanjati, istaknula je. Uključili smo sva četiri umjetnička ansambla HNK, potencirajući naše vrline u izvedbi, rekla je.

Ovaj mjuzikl LLoyd Webber napisao je početkom 90-tih godina prošlog stoljeća po istoimenom filmu Billyja Wildera iz 1950. godine. Premijerno je izveden 1993. godine u londonskom West Endu. Već sljedeće godine je postavljen na Broadwayu, gdje je ulogu Norme igrala Glen Close te je prve godine osvojio sedam nagrada Tony te nakolnost publike.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: Andrew Lloyd Webber, Damir Kedžo, Olivera Baljak, riječki HNK, sunset boulevard,