Najkomičnije iz ljudske prirode u jednoj operi – Mozartov “Figarov pir”

Neočekivani obrati, osveta, prerušavanje, ljubav, smicalice, nadmudrivanje i vjenčanje, Figarov inat, grofova bahatost, Susannina mudrost i melankolija grofice

  • Kultura
  • Objavljeno 29.03.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

Međunarodna koprodukcija riječke Opere, amsterdamske Fondacije Punto Arte i tršćanskog Piccolo Festival del Friuli Venezia Giulia, premijerno postavlja na scenu HNK Ivana pl. Zajca Mozartovu komičnu operu “Figarov pir”, nakon 50 godina, u subotu 30. ožujka u 18.00 sati.

Neočekivani obrati, osveta, prerušavanje, ljubav, smicalice, nadmudrivanje i vjenčanje, Figarov inat, grofova bahatost, Susannina mudrost i melankolija grofice u operi glazbenog genijalca Mozarta i elokventnog libretista Lorenza da Pontea.

Intendant riječkog Kazališta Marin Blažević naglasio je kako je “Figarov pir” druga ovosezonska međunarodna koprodukcija riječke Opere nakon one s Ravennom (“Romeo i Julija”) te kako se time naznačuju strateški ciljevi HNK Ivana pl. Zajca.

Maestro Stefano Rabaglia smatra “Figarov pir” jednim od najvećih opernih djela. “Draž ove opere jest njena prožetost detaljima kojima je potrebno znalački pristupiti”, kazao je Rabaglia kojem je ovo druga suradnja s riječkom Operom nakon prošlosezonske “Norme”.

Redateljica ove komične opere je Eva Buchmann: “Likovi iz ‘Figarova pira’ su ljudi od krvi i mesa. Beaumarchais je napisao komediju, sve je u situacijama, ne u likovima, ali Mozartova glazba likovima daje karakter i emocije prije nego oko stigne na situaciju. Ova je predstava vrlo aktualna u ovom trenutku. U 18. stoljeću ‘Figarov pir’ je bilo visoko političko djelo. Mozart nije htio napadati plemstvo već njihovo ponašanje, njihovu zlouporabu svoje moći. To se danas može povezati s #metoo pokretom.”

Reprize Mozartove komične opere u četiri čina “Figarov pir” reprizno su na programu u srijedu 3. travnja u 19 sati, te 5. travnja u 19.30 sati.

Prije izvedbe u petak, najavljujemo i kratku prezentaciju projekt ReCallas opera-robotika-tijelo-umjetnost na koju je ulaz slobodan uz prethodno podizanje propusnica na blagajni Kazališta.

Tagovi: figarov pir, ivan pl. zajc, mozart, riječka opera, riječki HNK,