Novih 19 slučajeva zaraze Covidom-19 zabilježeno je u Primorsko-goranskoj županiji

Stožer civilne zaštite sumnja na lokalnu transmisiju jer se za dio novooboljelih ne može utvrditi izvor zaraze...

  • Lifestyle
  • Objavljeno 02.09.2020
  • Piše: Ivona Amidžić

Novih 19 slučajeva zaraze Covidom-19 zabilježeno je u Primorsko-goranskoj županiji, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite u kojem sumnjaju na lokalnu transmisiju jer se za dio novooboljelih ne može utvrditi izvor zaraze.

Voditelj epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dobrica Rončević rekao je na konferenciji za novinare da zabrinjavaju slučajevi kod kojih se ne može naći objašnjenje zaraze pa se sumnja na lokalnu transmisiju.

Među 19 novozaraženih najviše je osoba koje su stigle s drugih područja, uglavnom povratnika s godišnjih odmora. Od jučer su ozdravile četiri osobe a u izolaciji ih je petstotinjak. Među trenutno zaraženih 109 osoba, 10 ih je bez simptoma, kazao je Rončević.

Načelnik Stožera civilne zaštite Marko Boras Mandić izrazio je zadovoljstvo pozicijom županije po broju zaraženih osoba u proteklih 14 dana, jer je to jedina županija na moru koja nije u crvenoj kategoriji. Još su samo dvije županije i u kopnenom dijelu Hrvatske izvan crvene kategorije, rekao je.

“No, ti rezultati nisu nešto na čemu možemo graditi budućnost, nego je i dalje nužan oprez i stalno donošenje mjera kako bi sve gospodarske aktivnosti djelovale, a zdravstveni sustav bio što manje opterećen”, kazao je Boras Mandić. Dodao je da je u PGŽ u proteklih 14 dana bilo novozaraženih 39 osoba, a prosjek po županijama je u tom razdoblju bio 90.

Istaknuo je da je županijski Stožer uputio Nacionalnom stožeru prijedlog sveobuhvatnog programa mjera za županiju podijeljenih na crvenu, žutu i zelenu kategoriju, koje bi bile unaprijed propisane za narednih 14 dana, a temeljile bi se na broju novozaraženih osoba u proteklom dvotjednom razdoblju. Takav pristup je iskorak u Hrvatskoj, a omogućuje gospodarstvu i građanima da unaprijed mogu znati koje su mjere na snazi, rekao je.

Tim mjerama bi se po kategorijama ograničavao broj sudionika na javnim okupljanjima kao i svadbama, ali bi bile moguće i iznimke, uz podnijeti zahtjev Stožeru i određene posebne epidemiološke mjere.

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka Alen Ružić izvijestio je da je na bolničkom liječenju petero osoba s koronavirusom, prosječne starosti šezdesetak godina, sa srednje teškom kliničkom slikom.

KBC po njegovim riječima ima osigurane kapacitete za smještaj znatno većeg broja oboljelih od koronavirusa te raspolaže s 55 respiratora.

Ružić kaže da im je primarno osigurati da virus ne uđe u bolnički sustav pa se poduzimaju izuzetni napori u tom cilju zbog čega je KBC Rijeka pokrenuo nabavku vlastitog PCR uređaja za brzo testiranje u bolničkom sustavu.

Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin rekla je da su škole kojima je osnivač županija spremne za početak nastave i prijem 9400 osnovnoškolaca, 9000 srednješkolaca i oko 900 učenika u učeničkim domovima. Sve škole, osim osnovnih u Kastvu i Viškovu, koje imaju puno učenika radit će po modelu A, a produženi boravci će se organizirati na različite načine, ovisno o mogućnostima škola, kazala je Stilin.

(Hina)

foto: pixabay

Tagovi: covid, kontakti, koronavirus, lokalna transmisija, PGŽ, zaraza,