Održan znanstveno-stručni skup u sklopu 17. Dana Franje Račkoga

Skup je održan u povodu 190. godišnjice rođenja tog hrvatskog političara i povjesničara

  • Kultura
  • Objavljeno 24.11.2018
  • Piše: Lucija Tokić

Jučer je u Fužinama  17. godinu za redom održan znanstveno-stručni skup u sklopu manifestacije Dani Franje Račkoga, u povodu 190. godišnjice njegova rođenja u tom goranskom mjestu.

Manifestacija je posvećena hrvatskom političaru i povjesničaru Franji Račkom te su u uvodnom dijelu o njegovu životu govorili učenici Osnovne škole Ivanka Trohar, članovi grupe povjesničara pod vodstvom Mihaele Majnarić-Štimac. Okupljene su pozdravili predsjednica Udruge dr. Franjo Rački iz Fužina Stanka Lončarić, voditelj Zavoda za povijesne i društvene znanosti u Rijeci s područnom jedinicom u Puli Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Petar Strčić, ravnateljica fužinske škole Jasna Mance i načelnik Općine Fužine David Bregovac.

Organizatori manifestacije su riječki Zavod HAZU, Udruga dr. Franjo Rački i osnovna škola u Fužinama.

Marinko Vuković iz Zagreba govorio je o nepoznatoj korespondenciji Franje Račkoga, Maja Polić iz Rijeke o korespondenciji Ljudevita Slamnika Franji Račkom a Mirjana Crnić Novosel iz Rijeke o Gorskom kotaru u svjetlu povijesnih istraživanja.

Hrvatski političar i povjesničar Franjo Rački rodio se u Fužinama 25. studenoga 1828. Sudjelovao je u utemeljenju tadašnje Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti zajedno s Josipom Jurjem Strossmayerom te je bio njezin prvi predsjednik. Školovao se u Fužinama, Rijeci, Varaždinu i Senju. Završio je teologiju i zaređen je 1852. godine, a doktor znanosti postao je u Beču tri godine poslije.

Djelovao je u Hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu, u Đakovu i Zagrebu. Sa Strossmayerom je osnovao Narodnu stranku i tri puta je bio biran u Hrvatski sabor. Među njegovim znanstvenim radovima ističe se “Bogumili i Patareni” u kojem iznosi hipoteze o nastanku Crkve bosanske. Umro je u Zagrebu 1894. godine.

(Hina)

foto: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: Franjo Rački, znanstveno-stručni skup,