Potpisan ugovor o programu edukacije riječkih učitelja za rad s darovitom djecom

Prva grupa učitelja trebala bi raditi s djecom već sljedeće godine

U Salonu Grada Rijeke potpisan je Ugovor o pružanju usluge edukacije učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja odgojno-obrazovnih ustanova Grada Rijeke za izgradnju kapaciteta za identifikaciju i rad s darovitim učenicima.

Riječ je o dokumentu kojim se uspostavlja suradnja Međunarodnog centra za inovacije i obrazovanje-ICIE Ulm i Grada Rijeke na provođenju projekta kojim će se učitelji javnih osnovnoškolskih ustanova educirati za prepoznavanje i pružanje kvalitetnog obrazovanja nadarenim učenicima.

Ugovor su potpisali direktor ICIE Ulm prof. dr. Taisir Subhi Yamin i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, koji je ovom prilikom istaknuo kako ovaj projekt predstavlja nadgradnju u sustavu riječkog školstva te pretpostavku za učvršćivanje suradnje sa spomenutim Centrom.

„Naša je želja da na adekvatan način prepoznamo darovite učenike i da oni svoju darovitost pokažu, a za to su nam potrebni educirani i osposobljeni nastavnici jer takav rad nadilazi redovne obaveze nastavnika“, rekao je Obersnel. Dodao je kako je projekt nastavak dugogodišnjeg promišljanja o potrebama darovite djece koje nisu definirane kroz redovni obrazovni sustav, a koje Grad Rijeka nastoji zadovoljiti aktivnostima poput „E-učionice“ za nadarene matematičare i sustavom stipendiranja uspješnih učenika i studenata.

Prof. dr. Taisir Subhi Yamin, stručnjak u području darovitosti i kreativnosti u obrazovanju, kazao je kako je riječ o ambicioznom projektu koji kao dugoročni cilj postavlja pružanje visokokvalitetnog programa za darovite učenike te razvijanje kulture inovativnosti kod istih.

Prva grupa učitelja trebala bi raditi s djecom već sljedeće godine

„Iduća godina trebala bi biti ona u kojoj ćemo predstaviti prvu grupu učitelja provoditelja programa za darovitu djecu, a Rijeka se ovime smješta na međunarodnu mapu gradova koji će biti u mogućnosti pružiti kvalitetno obrazovanje za darovitu djecu“, rekao je Yamin.

Sandra Krpan, članica Međunarodnog centra za inovacije i obrazovanje-ICIE i ravnateljica OŠ „Milan Brozović“ Kastav istaknula je suradnju Grada Rijeke s Centrom, koja je započela 2016. godine te rezultirala prošlogodišnjim međunarodnim susretom mladih u Rijeci te navela kako će riječki učitelji uz ovaj program edukacije upoznati svjetske autoritete u području obrazovanja darovite djece. Tako će moći stvoriti sveobuhvatni program testiranja i usmjeravanja djece, dok je Sanda Sušanj, pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo, kazala kako nastavnicima treba dati sve moguće alate i resurse za vlastito osposobljavanje budući da im rad s nadarenom djecom redovito predstavlja veliki izazov.

Program edukacije nastavnika započet će uoči iduće školske godine te će trajati 12 mjeseci, a kroz deset modula polaznici će uz vodstvo stručnjaka Međunarodnog centra za inovacije i obrazovanje obraditi specifična tematska područja vezanih uz rad s darovitom djecom. Nastojanje Grada Rijeke je da u ovom ciklusu svaka od 25 gradskih škola educira barem jednog svog obrazovnog radnika, kao i da projekt postane održiv na način da se učenicima pruži kontinuitet prilagođenih dodatnih sadržaja i stvori uvjete da ostanu u ovom gradu.

(Grad Rijeka)

foto: pixabay (ilustracija)

Tagovi: darovita djeca, edukacija učitelja, obrazovanje, odgoj, program, učitelj,