Primorsko-goranski Stožer preporučuje nastavak školovanja uživo

"U školama svaki ravnatelji, zajedno s lokalnim stožerom i suglasnošću osnivača škole, može donijeti samostalno odluku o modelu rada, ali je naša preporuka rad u školi"

  • Lifestyle
  • Objavljeno 04.11.2021
  • Piše: Ivona Amidžić

Primorsko-goranski Stožer civilne zaštite preporučio je svim školama u županiji da rad nastave po A modelu, odnosno uživo, izjavio je u srijedu načelnik tog stožera Mladen Šćulac.

“U školama svaki ravnatelji, zajedno s lokalnim stožerom i suglasnošću osnivača škole, može donijeti samostalno odluku o modelu rada, ali je naša preporuka rad u školi”, rekao je Šćulac nakon sastanka županijskog Stožera.

Istaknuo je da u Stožeru ocjenjuju kako zasad nema potrebe za otvaranjem covid ambulanti koje se, dodao je, u slučaju potrebe mogu otvoriti u roku od 24 sata.

Ravnatelj riječkog KBC-a Alen Ružić izvijestio je da je stanje u bolnici stabilno, dovoljan je kapacitet bolničkih kreveta za covid bolesnike.

“Jamčimo zdravstvenu skrb svakom bolesniku, bez obzira na to ima li ili nema covid-19. Balansiramo između potreba covid bolesnika i kapaciteta te potreba svih ostalih bolesnika”, rekao je Ružić.

Naveo je da je smanjen hladni pogon bolnice za najviše 25 posto, i to odgodom operativnih zahvata i obrada koje nisu nužne u ovom trenutku, a zbog preraspodjele anesteziologa u covid odjele. Odgoda nema kod hitnih slučajeva i onkoloških bolesnika, naglasio je.

Srednje teško i teško stanje pet covid pozitivnih rodilja

Ružić je izvijestio da je pet rodilja pozitivnih na covid-19 premješteno na covid odjel u KBC-u. Njihovo zdravstveno stanje je stabilno, iako srednje teško i teško, a sve su necijepljene, kazao je.

Otvaramo dodatne covid odjele i imamo dovoljno respiratora, lijekova i potrošnog materijala, rekao je i istaknuo da su pacijenti umrli s covidom-19, iako su bili cijepljeni, bilo visoko rizično zbog životne dobi i drugih teških bolesti koje su imali.

Glavni epidemiolog županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dobrica Rončević rekao je da smo sad najvjerojatnije na vrhuncu četvrtog vala pandemije, jer se u županiji dnevna incidencija posljednjeg tjedna, iako i dalje visoka, ne povećava.

Pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Rijeka Matko Škalamera izvijestio je da su pojačali nadzore na javnim mjestima te da je još uvijek najčešće upozoravaju prekršitelje epidemioloških mjera. Nikome nije cilj kažnjavati, nego da se vratimo u normalu, poručio je.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: nastava, PGŽ, preporuke, stožer, učenici,