Prvi put u Hrvatskoj u riječkome KBC-u četverogodišnjakinja primila lijek Brineuru

"Lijek se daje izravno u mozak, preko katetera postavljenog prije tjedan dana"

  • Lifestyle
  • Objavljeno 01.03.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

U Klinici za pedijatriju riječkog Kliničkog bolničkog centra u četvrtak je prvi put u Hrvatskoj četverogodišnjoj djevojčici iz Pule oboljeloj od Battenove bolesti dan lijek Brineura. Djevojčica je dobro podnijela zahvat, rekao je za Hinu pročelnik Zavoda za neurologiju i psihijatriju dječje dobi, Igor Prpić – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

Dodao je da je taj zahvat obavljen na Međunarodni dan rijetkih bolesti, u koje se ubraja i Battenova bolest, te se pokazalo da se i kod nas taj dan obilježava zahtjevnim zahvatima.

Lijek se daje izravno u mozak, preko katetera postavljenog prije tjedan dana, objasnio je pročelnik i dodao da se Brineura djevojčici mora davati svaka dva tjedna, a zasad je, zahvaljujući susretljivosti proizvođača i drugih uključenih u lanac dostave, osigurana terapija za sljedeća dva mjeseca.

“Lijek bi bilo nužno nastaviti aplicirati cijelog života, ali se možemo nadati da će se s napretkom medicine pronaći jednostavniji način pomoći oboljeloj”

Prpić je istaknuo da je dostava tog lijeka od proizvođača složena zbog prijenosa u suhom ledu, na vrlo niskoj temperaturi, te zbog nužnog vremenskog usklađivanja primopredaje, ali je unatoč tome sve obavljeno jednostavno i brzo.

Lijek djeluje tako da nadomješta enzime koji nedostaju u organizmu, zbog čega se ne razgrađuju određene tvari, i to najviše na mozgu, a posljedica je oštećenje stanica mozga. “Lijek bi bilo nužno nastaviti aplicirati cijelog života, ali se možemo nadati da će se s napretkom medicine pronaći jednostavniji način pomoći oboljeloj”, rekao je Prpić.

Battenova bolest je genetska bolest živčanog sustava koja s protokom vremena sve više oštećuje tkivo, ponajprije mozak. Lijek Brineura pomaže pri razgradnji štetnih tvari i usporava tijek bolesti, a s obzirom na to da je vrlo skup i nije na listi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, trebalo je odobriti upotrebu tog lijeka i nabavu proglasiti opravdanom. To je učinilo povjerenstvo za lijekove riječkoga KBC-a početkom veljače te je pokrenut hitni uvoz.

U prvoj fazi nabavu je financirao KBC svojim novcem, a očekuje se da će se u pokriće troškova uključiti mjerodavne državne institucije. Terapija Brineurom za samo jednu godinu stoji oko četiri milijuna kuna.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: brineura, djevojčica, kbc, lijek, mozak, rijeka,